PRAVO LETNJE JELO, MOŽETE GA SPREMATI I ZA DORUČAK, RUČAK I VEČERU: Starinski sataraš koji su naši stari tamanili
Sataraš, Foto: Printscreen YouTube/COOK AND ENJOY - Biljina kitchen

recept

PRAVO LETNJE JELO, MOŽETE GA SPREMATI I ZA DORUČAK, RUČAK I VEČERU: Starinski sataraš koji su naši stari tamanili

Sataraš tradicionalno potiče iz mađarske kuhinje, ali je vrlo popularan i u Srbiji, Makedoniji, Bosni, a čak postoji i turska verzija sataraša

Objavljeno:

Sataraš je moje omiljeno letnje jelo koje se u našoj kući jede i za doručak i za ručak i za večeru. Obožavam da ga kombinujem sa projom, belim sirom i osvežavajućom krastavac salatom, a u njega dodajem začin kojem bi se moja baka verovatno iščuđavala, ali kako bi sama rekla, sigurno mu ne bi manisala.

Sataraš tradicionalno potiče iz mađarske kuhinje, ali je vrlo popularan i u Srbiji, Makedoniji, Bosni, a čak postoji i turska verzija sataraša. U suštini, svaka domaćica ima neki svoj recept za ovo jelo, sa malim finesama po kojima se razlikuje od ostalih, pa se tako dešava da nastane opšti rat oko toga kako se pravi sataraš po originalnom receptu. Ipak, bez obzira na to koju recepturu sledite, jedno je svuda isto – u pitanju je zasitno, kremasto, slatkasto-slano letnje jelo koje se priprema brzo i lako, a može da se konzumira ili samostalno ili kao prilog uz meso. Kod nas se jede bez mesa, ali pojačamo jaja tako da imamo jedan jak i kompletan obrok.

Sataraš
foto: Printscreen/Youtube/soskuhinja

Što se tiče začina koji se stavljaju u ovo jelo, u sataraš na starinski način stavljaju se samo so i biber, međutim, ja volim da eksperimentišem. Takođe, volim da papriku i luk iseckam na jako sitne kockice, tako da kad se uprži, sataraš bude kremast.

Evo mog recepta za dve porcije:

Sataraš – sastojci:

2 velike crvene paprike

2 velika paradajza

2 veće glavice crnog ili ljubičastog luka

2 čena belog luka

4 jaja

kašika svinjske masti

So i biber

Kurkuma

Sataraš
foto: Printscreen/Youtube/soskuhinja

Sataraš – priprema:

Crvene paprike dobro operem i očistim od semenki i iseckam na sitne komade. Crni luk takođe.

Prvo na istopljenu svinjsku mast u zagrejanom tiganju stavljam papriku da se izdinsta nekih desetak minuta dok skro ne omekša. Zatim dodajem sitno iseckan crni luk, a ukoliko želim da jelo bude blaže i više slatkasto, idem sa ljubičastim.

Dok se paprika i luk dinstaju na srednje jakoj vatri, paradajz dobro operem, oljuštim i iseckam na krupnije kocke, stavljam ga u tiganj, dodajem izgnječen beli luk i smanjim temperaturu na srednje nisku. Kuvam sataraš uz povremeno mešanje dok se paradajz ne raspadne i dok se svi sastojci ne sjedine. To obično traje oko 20 minuta, zavisno od jačine vatre.

Kad sokovi ispare, dodajem so, sveže mleveni crni biber i kurkumu.

Umutim jaja, zalijem njima povrće i mešamna srednje tihoj vatri dok se jaja ne ispeku tako da sataraš bude sočan, ali vodim računa da se ne prepeče, jer će izgubiti svoj kremasti šmek.

Sataraš služimo topao, uz domaću proju i beli kravlji sir. Bolje ne može, i baka bi se složila.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Zadovoljna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.